Paulaner sörök

1627-ben I. Maximiliam bajor választófejedelem Olaszországból tíz pálos-rendi szerzetest telepített a München melletti Neudeck kolostorba. Ezzel a momentummal kezdődött a Paulaner Sörgyár története. A XVII. században a Pálos rendi szerzetesek úgy tartották, hogy " a folyékony dolgok", mint pl. a sör is, nem törik meg a böjtjüket, így szabadon főzték és lelkesen fogyasztották azt. Az általuk főzött sör különösen ízgazdag volt, testes és tápláló. Így méltán érdemelte ki a folyékony kenyér elnevezést.

A Paulaner sörök kiváló minőségéről tanúskodó első feljegyzés 1634-ből származik, amikor a München városi sörfőzök írásban tiltakoztak a Pálos kolostor sörkimérési joga ellen, mivel azok egyedülálló sörükkel komolyan veszélyeztették városbéli konkurenseik eladásait.

Közel kettőszáz esztendő telt el a Paulaner sörfőzde életéből, amikor 1806-ban Franz Xaver Zachel bérbevette, majd 1813-ban megvásárolta a kolostortól a serfőzdét és Németország egyik legismertebb sörévé tette a "pálos barátok aranyát". 1837-ben I. Ludwig király hivatalos dekrétumban jelentette ki, hogy a Paulaner nem egyszerűen "csak egy sör " a sörök között, hanem minőségével kiemelkedik közülük.


 1928-ban a Paulaner egyesült a szintén müncheni Thomasbräu sörgyárral, és még ugyanebben az évben piacra dobta az első müncheni Lager sört, a Paulaner Original Münchenert. 1979-ben a Paulaner a Schörghuber Corporate Group tagja lett, és napjainkban Bajorország és München legnagyobb sörgyártója évi 2,9 millió hektóliteres forgalmával és 806.864 hl exportjával.

A SCHÖRGHUBER CORPORATE GROUP nem csak a sörgyártásban érdekelt, jelentős érdekeltségei vannak az ingatlan- és építési businessben, szállodaiparban, légiközlekedésben és a sportban. Söripari érdekeltségei közé tartozik még a Paulaner csoporthoz tartozó Thurn und Taxis, az Auer Bräu és a Hacker-Pschorr. A Kulmbacher csoport olyan márkákkal mint a Kulmbacher, Eku, Sternquell, Mönchshof, Braustole és egy sörgyár Chilében.
A Paulaner sörfőzde a szakma szabályainak megfelelően az 1516-ban hozott bajor tisztasági törvény alapján főzi söreit, mely szabályzat még szigorúbb, mint a világszerte híres német tisztasági törvény. Hogy valójában milyen kíváló, azt minden nap újra meg újra bizonyítja az íze. A sörgyár ezért különleges műgonddal főzi a messze átlagon felüli ízű Paulaner söröket, valamennyit nagyhagyományú receptek alapján, tradicionális eljárásokkal.

A Paulaner napjainkban messze a legnagyobb müncheni sörfőzde, egyben Bajorország legnagyobb sörgyára.

 

  •   2040 Budaörs,
          Gyár u. 2.,
          BITEP / Teller Ede krt. 111.
  •   +36-23/457-454
  • info@everdrink.hu